MultiForums.gr  MultiHosting.gr  Multilabs.gr  MultiPolls.gr  Webstocks.gr  
Humanity forum Τελευταία ενέργεια: Ποτέ
Not logged in [Σύνδεση - Εγγραφή]
Go To Bottom

[ Κεντρική σελίδα ] [ Κόκκινο δωμάτιο ] [ Πράσινο δωμάτιο ] [ Μπλε δωμάτιο ] [ Καφέ δωμάτιο ] [ Λευκό δωμάτιο ]

Εκτυπώσιμη Έκδοση | εγγραφή στο θέμα | Προσθήκη στα αγαπημένα  
 Σελίδες:  1  2  3  ..  18
Συγγραφέας: Θέμα: Κυνήγι και λαθροθηρία
karmenqueasy
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 6.183
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 19:56 Απάντηση με παράθεση
Κυνήγι και λαθροθηρίαΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Τι είναι λαθροθηρία;
του Κώστα Παπακωνσταντίνου

Λαθροθήρας (ο): πρόσωπο που κυνηγάει παράνομα, χωρίς άδεια, σε τόπο ή χρόνο απαγορευμένο. Λαθροθηρία (η): παράνομο, χωρίς άδεια κυνήγι.

Αυτές τις ερμηνείες διαβάσαμε στο πρώτο λεξικό που ανοίξαμε. Με βάση αυτές, ο νέος κυνηγός μπορεί να υποθέσει ότι παράνομο κυνήγι είναι το χωρίς άδεια κυνήγι και αντιλαμβάνεται οτι αυτό που οφείλει να κάνει για να μην ονομάζεται λαθροθήρας είναι να βγάλει κυνηγετική άδεια. Πληρώνει λοιπόν τις 25.000 δραχμές και μπαίνει στον κύκλο των 300.000 "νόμιμων" κυνηγών. Εδώ βρίσκεται φυσικά και το πρώτο λάθος, αφού υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από την κατοχή ή όχι της άδειας που καθορίζουν τη λαθροθηρία και που κυρίως είναι:

* κυνήγι με παράνομα μέσα (εξάσφαιρες καραμπίνες, "φλόμπερ", κράχτες κ.λπ.)
* θήρευση μεγαλύτερου αριθμού θηραμάτων από όσα επιτρέπονται ανά κυνηγό την ημέρα (π.χ. περισσότερες από τέσσερις πέρδικές την ημέρα)
* κυνήγι σε απαγορευμένες ζώνες όπως λέει και το λεξικό (π.χ. σε καταφύγια θηραμάτων κ.λπ.)
* κυνήγι εκτός κυνηγετικής περιόδου
* κυνήγι εντός της κυνηγετικής περιόδου αλλά σε μέρες και ώρες που αυτό απαγορεύεται (π.χ. κυνήγι πέρδικας εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακου, κυνήγι τη νύχτα κ.λπ.)
* κυνήγι ειδών τνω οποίων το κυνήγι απαγορεύεται

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να τα κάνει κάποιος που έχει άδεια και επομένως λαθροθήρας μπορεί να είναι και εκείνος που "κυνηγάει με άδεια". Μολονότι αυτό είναι αυτονόητο είναι πάντα σημαντικό να διευκρινίζουμε αυτή τη λεπτομέρεια: η λαθροθηρία καθορίζεται από τη συμπεριφορά του κυνηγού και όχι από την κατοχή ή όχι κυνηγετικής άδειας. Όταν οι κυνηγοί μιλούν για τους 300.000 νόμιμους - "αδειούχους" κυνηγούς, θα πρέπει να θυμούνται ότι κανένας τους δε μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι νόμιμος μόνο και μόνο επειδή έχει κυνηγετική άδεια. Όλοι οι οπλοφόροι είναι εν δυνάμει λαθροθήρες και κρίνονται συνεχώς από το αποτέλεσμα της κάθε κυνηγετικής τους εξόδου.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι να διαχωρίσουμε τις δύο, πολύ διακριτές, κατηγορίες λαθροθηρίας.

Η πρώτη αφορά το κυνήγι των 29 ειδών που επιτρέπεται να κυνηγιούνται (θηράματα), αλλά που γίνεται με παράνομο τρόπο, σε υπερβολικό αριθμό, σε "τόπο ή χρόνο" απαγορευμένο όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Η δεύτερη αφορά στο κυνήγι των 330 ειδών που απαντούν τακτικά στην Ελλάδα και βρίσκονται εκτός της λίστας των νόμιμα θηρευομένων ειδών. Σε αυτά περιλαμβάνονται και όλα τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη και φυσικά δεν έχει σημασία αν τα πυροβολεί κάποιος που -κατά τα άλλα- είναι "νόμιμος". Φυσικά αυτού του είδους η λαθροθηρία είναι, εξ'ορισμού, πολύ πιο σοβαρή.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις ενδιαφέρονται για την πρώτη κατηγορία, όταν εξαγγέλουν μέτρα για την πάταξη της λαθροθηρίας. Δηλαδή, εννοούν λαθροθηρία πάνω στα θηράματα και όχι συνολικά σε όλη την ορνιθοπανίδα. Θα πει κανείς ότι πάλι καλά που κάνουν κάτι, έστω και μόνο για τα θηράματα. Αν όμως η λαθροθηρία πάνω στα θηράματα είναι μεγάλο πρόβλημα, η λαθροθηρία πάνω στα προστατευόμενα είδη είναι πραγματική καταστροφή (μια απλή επίσκεψη στο ΕΚΠΑΖ αρκεί για να πείσει) και για αυτή την καταστροφή οι κυνηγοί δεν κάνουν τίποτα.

Η διάκριση αυτών των δύο κατηγοριών λαθροθηρίας είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ένα συνηθισμένο επιχείρημα των κυνηγιών υπέρ της απελευθέρωσης του κυνηγιού, ότι, δηλαδή, "αφήστε μας να κυνηγάμε και στις προστατευόμενες περιοχές, ώστε να έχουμε το κίνητρο να λάβουμε μέτρα κατά της λαθροθηρίας εκεί, όπως κάνουμε τώρα αλλού". Αν ως λαθροθηρία εννοούσαμε αυτήν πάνω στα θηράματα, τότε το επιχείρημα αυτό θα είχε βάση. Στην πραγματικότητα όμως η σοβαρότερη λαθροθηρία δεν αφορά στα θηράματα και δεν καλύπτεται από τα κυνηγετικά ενδιαφέροντα. Έτσι το κυνήγι σε προστατευόμενες περιοχές μόνο προβλήματα θα φέρει με την έισοδο και άλλων οπλοφόρων εκτός αυτών που (δυστυχώς) σήμερα υπάρχουν. ₼λλωστε τα περισσότερα από τα σημαντικά είδη που απειλούνται από τη λαθροθηρία (δηλαδή τα μεγάλα αρπακτικά) πυροβολούνται εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να ελέγχουμε με προσοχή τι εννοούν οι κυνηγετικοί κύκλοι όταν μιλούν για λαθροθηρία. Εξ'άλλου η Κυνηγετική Συνομοσπονδία εξακολουθεί να θολώνει τα νερά σε αυτό το θέμα. Όπου τους συμφέρει, εμφανίζονται ως προστάτες της ελληνικής φύσης που θα πατάξουν τη λαθροθηρία (χωρίς να διευκρινίζουν ότι οι θηροφύλακες τους ασχολούνται μόνο με τα θηράματα και όχι με την υπόλοιπη ορνιθοπανίδα). Όταν βρίσκονται στριμωγμένοι, υποβιβάζουν το πρόβλημα, λέγοντας οτι η λαθροθηρία αποτελεί εξαίρεση και ασκείται από ελάχιστους "ασυνείδητους" εκτός των κυνηγετικών κυκλών. ₼λλοτε πάλι επαναλαμβάνουν ότι η λαθροθηρία συμβαίνει μόνο, όπου δεν υπάρχει "νόμιμο" κυνήγι. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούν τη λαθροθηρία μόνο όταν και όπως τους συμφέρει, κλείνουν τα μάτια στο ουσιαστικό πρόβλημα και δε δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν κάτι.

Πολλοί κυνηγοί θα αισθανθούν αδικημένοι αφού πράγματι ενδιαφέρονται για τα άλλα είδη, ελέγχουν τους συναδέλφους τους, στέλνουν τραυματισμένα πουλιά στο ΕΚΠΑΖ κ.λπ. Πράγματι, έτσι είναι, εμείς όμως κρίνουμε από την πολιτική των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας. Θα μπορούσαν αυτοί να κάνουν κάτι; Φυσικά ναι. Όμως αυτό θα σήμαινε να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα όπως:

* Αυστηρή εκπαίδευση και εξετάσεις για την απόκτηση της κυνηγετικής άδειας.
* Αυστηρός έλεγχος για το ποιος και πότε έχει κυνηγετικό όπλο.
* Δημόσια παραδοχή όλων των στοιχείων περί πυροβολημένων πουλιών στην Ελλάδα.
* Δημόσια καταδίκη όλων των κρουσμάτων λαθροθηρίας και των "φαινομένων λαθροθηρίας" όπως συμβαίνει στα νησιά του Ιονίου την άνοιξη και την αποστολή λαθροφυλάκων εκεί.
* Αποβολή από τους κυνηγετικούς συλλόγους των λαθροθηρών που είναι γνωστοί.

Τέτοιες όμως κινήσεις θα ήσαν μάλλον "αντιλαϊκές" για αυτούς και θα οδηγούσαν τόσο σε μείωση των κυνηγών, όσο και σε μείωση στην κατοχή όπλων κάτι που απλά δεν "συμφέρει". Ας μην βιαστούν οι κυνηγοί να μας χαρακτηρίσουν "αντικυνηγούς". Ίσα-ίσα τονίζουμε ότι η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτούς. Απλά χρειάζονται κάποια θαρραλέα βήματα που, δυστυχώς, δε γίνονται.


Από ΕΔΩ
~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 6.183
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 19:58 Απάντηση με παράθεση


Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η λαθροθηρία στην Ελλάδα
του Φίλιππου Δραγούμη

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, μέσω των παραλαβών του Ελληνικού Κέντρού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, παρατηρούμε τα αποτελέσματα της Ελληνικής έμφυτης απείθειας προς τους νόμους γενικώς, πάνω στην άγρια ζωή της Ευρώπης. Τονίζω το "Ευρώπης" γιατί δε γίνεται πάντα αυτομάτως κατανοητό ότι τα περισσότερα πουλιά που πυροβολούνται στη διάρκεια της κυνηγγετικής περιόδου, προέρχονται από χώρες σαν την Φινλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, τη Ρωσία αλλά ακόμα και τη Γαλλία. Αυτό έχει αποδειχτεί χάρις στις επανευρέσεις δακτυλιδιών σε απειλούμενα είδη όπως Βασιλαετούς, Ψαραετούς, Φιδαετούς αλλά και Χαλκοκουρούνες ή Λεπτόραμφους Γλάρους.

Είναι πολύ πιθανό όπως έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αδικοχαμένων τα Σαββατοκύριακα στην Εθνική, λόγω αδιαφορίας προς τον οδικό κώδικα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχουμε τα πρωτεία στον άσκοπο φόνο κυρίως πουλιών, λόγω αδιαφορίας προς τον κυνηγετικό κώδικα, πάλι κυρίως γιορτές και Σαββατοκύριακα. Όπως ο "μάγκας" οδηγός προσπερνά ριψοκίνδυνα και θέτει σε κίνδυνο τα ίδια του τα παιδιά, έτσι κι ο "λεβέντης" κυνηγός δίνει τη χαριστική βολή στα είδη που κινδυνεύουν από τόσες άλλες αιτίες, πυροβολώντας αδιάκριτα ότι κινείται, ακόμη, μερικές φορές κι ανθρώπους πίσω από τους θάμνους.

Το φαινόμενο της λαθροθηρίας, έξω από την Ελλάδα υπάρχει βέβαια -δεν είμαστε διόλου μοναδικοί- αλλά εκεί, το πρόβλημα αυτό, που λέγεται "poaching", είναι οργανωμένο. Πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένους παρανόμους ή ομάδες παρανόμων, οι οποίοι φονεύουν μεγάλα κυρίως ζώα με σκοπό το κέρδος από τις γούνες, το κρέας, τα κέρατα ή το λίπος, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα παράνομου κέρδους από εισαγωγές/εξαγωγές ζωικών προϊόντων, κάτι αντίστοιχο με το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο μέσος Γερμανός, Έγγλέζος ή Καναδός, δε σκέφτεται να παρανομήσει, με τον ίδιο τρόπο που τηρεί τα όρια ταχύτητας στην Εθνική και φοράει τη ζώνη ασφαλείας όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο. Με δυό λόγια, σκέφτεται πριν ενεργήσει. Ο μέσος Έλληνας είτε δεν είναι καλά πληροφορημένος προτού πάρει το όπλο του, είτε απλώς βγαίνει να πυροβολήσει για διασκέδαση, αδιαφορώντας για τα είδη που αποτελούν τους στόχους του, επεκτείνοντας στη φύση τα φαινόμενα που ζει στην πόλη, όπως την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και το κυκλοφοριακό χάος.

Αυτό που μέχρι πρόσφατα (πριν 40-50 χρόνια) συγκρατούσε τους Έλληνες από το να εξοντώσουν την πανίδα ήταν η άγραφη παράδοση -που έλεγε, εν συντομία, "φρόντιζε να έχεις πέρδικες να φας και του χρόνου" -αλλά και η φτώχεια (τα φυσίγγια ήταν ακριβά), η έλλειψη μέσων μεταφοράς κι οδικού δικτύου μ'αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απρόσιτες περιοχές. Λες και από τότε που η άγραφη παράδοση έγινε γραπτός νόμος και μάλιστα αρκετά καλός, έγινε ξαφνικά ένα είδος καταπίεσης ενάντια στο οποίο πρέπει, για να αποδείξουμε τη λεβεντιά μας, να επαναστατήσουμε. Παράλληλα άλλαξαν και τα οικονομικά μας... και ξεχάσαμε το παρελθόν μας τελείως, ακριβώς όπως ξεχάσαμε ότι κάποτε ήμασταν κι εμείς λαός οικονομικών μεταναστών όπως σήμερα οι Αλβανοί κι οι Πακιστανοί.

Όσο οργανωμένη είναι η λαθροθηρία σε άλλες χώρες, αντίστοιχα υπάρχουν οργανωμένα κρατικά συστήματα ελέγχου της κατάστασης, όπως για παράδειγμα το DNR (Τμήμα Φυσικών Πόρων) του Καναδά, που διατηρεί, μυστικό προσωπικό και μυστικά γραφεία ελέγχου, ακριβώς όπως στις κατασκοπικές ταινίες, πράγμα που υποχρεώνει τους λαθροθήρες να βελτιώνονται και να εξοπλίζονται για να αναπεξέλθουν.

Οι υπάλληλοι του DNR για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη και το δικαίωμα να μιλούν για το επάγγελμά τους στους φίλους τους. Ακόμη, γίνονται σοβαρές ενέργειες για να σωθουν τα είδη από οργανωμένους "poachers", όπως για παράδειγμα η μεταφορά ολόκληρου πληθυσμού ειδών σε ασφαλείς τοποθεσίες, κάτι που έγινε με τους λευκούς ρινόκερους που μεταφέρθηκαν από την κυβέρνηση μιας αφρικανικής χώρας στην Αμερική, με σκοπό να επιστραφούν όταν γίνει δυνατός ο έλεγχος του εμπορίου των κεράτων τους που πωλούνται ως αφροδισιακό στην Κίνα.

Εδώ βέβαια, αυτά φαντάζουν ονειρικά. Το φαινόμενο της λαθροθηρίας, όπως είπαμε, δεν έχει οικονομικό στόχο και είναι μια αυθόρμητη εξέγερση, ένα ξέσπασμα του σημερινού καταπιεσμένου Έλληνα των πόλεων ή κωμοπόλεων, εναντίον της φύσης που του θυμίζει το φτωχό του παρελθόν. Όσο ανοργάνωτος και αν είναι ο Έλληνας λαθροθήρας σε σχέση με τον συνάδελφο του Γερμανό μορφωμένο συλλέκτη ή Καναδό έμπορο, τόσο και οι υπηρεσίες, ανοργάνωτες και χωρίς κονδύλια, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση, που ούτως ή άλλως δε μπορεί να ελεγχθεί ακόμη και από μυστικές υπηρεσίες τύπου Τζειμς Μπόντ, γιατί ο εχθρός δεν είναι συγκεκριμένος. Είναι το χάος που υπάρχει στα μυαλά των σύγχρονων Ελλήυων και θα χρειαστεί τουλάχιστον καμιά εικοσαριά χρόνια για να μπει σε κάποια τάξη, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, και να γίνει φανερό το αποτέλεσμα της αλλάγης που θα επιφέρουν τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον στη νοοτροπία της πλειοψηφίας. Είναι πιθανό όμως, μέχρι τότε, πολλά είδη να έχουν χαθεί... κι οπωσδήποτε μια Ελλάδα χωρίς πανίδα δε θα μας αρέσει πια...

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν; Η μόνη λύση που κάπως μπορεί να συντηρήσει την κατάσταση είναι ο περιορισμός της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, γιατί είναι ο απλούστερος και ο μόνος εφικτός τρόπος ελέγχου που μπορεί να εφαρμοστεί, με βάση την κατάσταση στη χώρα μας. Αυτό δεν απέχει πολύ σα λογική, από την απομάκρυνση μέχτι νεωτέρας των ρινοκέρων από το πεδίο δράσης των λαθροθήρων στην Αφρική, λόγω αδυναμίας προς το παρόν, ελέγχου της κατάστασης.

Είναι το μόνο -ημίμετρο βέβαια- που μπορεί να σώσει κάποια είδη, εφ'όσων από τις αναμφισβήτητες στατιστικές των παραλαβών του ΕΚΠΑΖ έχει αποδειχθεί ότι το ποσοστό των πυροβολημένων πουλιών είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Αύγουστο εως τον Φεβρουάριο και ο στόχος των λαθροθήρων είναι απλά τυχαίος - "ότι κάτσει", που λένε.

Όσο και αν υπάρχουν προσπάθειες ελέγχου σήμερα από τους ίδους τους κυνηγετικούς συλλόγους, αυτές έχουν σα κύριο στόχο τα θηρεύσιμα είδη, πολύ σωστά, κατά το "φρόντιζε να έχεις και του χρόνου" της παράδοσης. Όμως για τα μη θηρεύσιμα επικρατεί γενικευμένη άγνοια και αδιαφορία. Και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να συνειδητοποιήσουμε την αξία τους και να τα μάθουμε είναι υπερβολικά πολύς, με τους σημερινούς ρυθμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση τους στο μέλλον.

Πίνακας παραλαβών αγρίων ζώων στο ΕΚΠΑΖ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΩΝ

Καλοκαίρι 1997 315 29,2%
Φθινόπωρο 1997 357 29,2%
Φθινόπωρο 1997 357 78,54%
Χειμώνας 1997-98 224 81,65%
Ανοιξη 1998 225 43,53%
Καλοκαίρι 1998 445 19%
Φθινόπωρο 1998 382 45,84%
Χειμώνας 1998-99 550 76,1%
Ανοιξη 1999 521 33,4%
Καλοκαίρι 1999 1140 17%

Η τάση μείωσης του ποσοστού των πυροβολημέων οφείλεται στο ότι το ΕΚΠΑΖ γίνεται όλο και πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, άνοιξε γραφείο-ιατρείο στην Αθήνα & τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να παραλαμβάνει εύκολα πολύ περισσότερα πουλιά (δεκαοχτούρες και σπουργίτια των πόλεων) που έχουν πέσει θύματα αυτοκινήτων ή κατοικιδίων ζώων, έχουν χτυπήσει σε τζαμαρίες ή έχουν πέσει από τις φωλιές τους.

Αυτό φαίνεται εξ'άλλου από την τάση αύξησης του συνολικού αριθμού των παραλαβών, ενώ ο αριθμός τνω πυροβολημένων ζώων παραμένει σχετικά σταθερός με μικρότερο ρυθμό αύξησης. Η αύξηση του ποσοστού των πυροβολημένων κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου μιλάει από μονη της για την κατάσταση.
~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
oldjedai
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 22.942
Registered: 19-2-2003
Τοποθεσία: ΕΝΘΕΣΣ.
Member Is Offline

Διάθεση: ALZAMIENTO

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 20:00 Απάντηση με παράθεση


:cool:

Εχοντας βρεθει σε τοπους κυνηγιου , διαφωνω με τους τροπους που γινεται το κυνηγι σημερα ...

Για τους λαθροθηρες , η τιμωρια ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αυστηροτατη .... Πολυ αυστηροτατη ... Παρα πολυ αυστηροτατη ...

Σε αλλες χωρες , οι λαθροθηρες εκτελουνται επι τοπου ... Σε αλλες χωρες οπου γινεται προσπαθεια για "ενημερωση" , το αποτελεσμα ειναι φτωχοτατο .... Απο 100.000 τιγρεις στην Ινδια το 1900 , σημερα υπαρχουν περιπου 5.000 ...

:D
ΖΗΤΩ η Μανωλαδα ..

''Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών απο τους εργοδότες είναι η διαιώνιση της σκλαβιας''

Καιρος οι πολιτες να παρουν τις τυχες τους στα χερια τους ... ΟΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .

ΟΞΩ οι ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ και οι ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ...που μολυνουν την χωρα .

Από το βιβλίο “Εγχειρίδιο Βλακείας”
Μόνο σαν ειρωνικό σχόλιο μπορεί να γίνει δεκτό πως όποιος απομνημόνευσε μια ντάνα βιβλία και τσέπωσε ένα χαρτί έγινε αυτομάτως επιστήμων. Άλλο μνήμη και πολυγνωσία και εντελώς άλλο η σκέ­ψη- το φωνάζουν αιώνες οι αρχαίοι (Ηρά­κλειτος, Δημόκριτος), το λέει γουστόζικα και η ξένη παροιμία, «γνώσεις χωρίς μυα­λό είναι γάιδαρος φορτωμένος βιβλία».
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 6.183
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 20:08 Απάντηση με παράθεση


ΣΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Παύσατε πυρ!
Tης ΤANIAΣ ΓEΩPΓIOΠOYΛOY

Γιατί κάποιος εκδράμει με αυτοκίνητα 4x4, καραμπίνες και ειδική στολή εναντίον πουλιών λίγων εκατοστών εφόσον, φυσικά, δεν πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης; Πώς αυτή η δολοφονία ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση μεταφράζεται σε οικολογική πράξη; Πώς η κυβέρνηση διαλέγει να ευχαριστήσει μια μικρή ομάδα πολιτών, ζημιώνοντας όλους τους υπολοίπους; Γιατί, τέλος πάντων, πρέπει να πληρώσουμε όλοι το χόμπι ορισμένων;

Σύντομα η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κατά πάσαν πιθανότητα θα καταδικαστεί για παράβαση της νομοθεσίας σε σχέση με το κυνήγι. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια συστηματικά και ενσυνείδητα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να μπορούν οι κυνηγοί να ασκούν το αγαπημένο τους σπορ λίγες ημέρες παραπάνω. Η πολιτική ηγεσία που αποφασίζει τους όρους για το κυνήγι, φυσικά γνώριζε τις συνέπειες. Oμως, εκτός από το γεγονός ότι οι κυνηγοί αποτελούν μία αρκετά μεγάλη ομάδα πληθυσμού και άρα διαθέτουν σημαντική εκλογική δύναμη, διαθέτουν και αρκετές διασυνδέσεις ώστε να πιέζουν για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκρίθηκε η αίτηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης να αναλάβει την εκτέλεση δύο προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ αξίας 25.000 και 30.000 ευρώ, νομιμοποιώντας τους κυνηγούς ως οικολόγους. Αντίστοιχες αιτήσεις, συνοδευόμενες μάλιστα από τα «εύσημα» του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου LEADER, κ. Γιώργου Αμανατίδη, κατατέθηκαν από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία σε περιοχές εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος LEADER που εποπτεύεται από το υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εθνικές Αρχές δεν έχουν αντίρρηση, για τη χρηματοδότηση των κυνηγών, αλλά η Κομισιόν έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κυνηγοί δεν είναι απλώς μια ομάδα που ασκεί ένα, κάπως παράξενο σπορ....

Aν και εκείνοι που εξασκούν το συγκεκριμένο σπορ επισήμως ανέρχονται περίπου σε 280.000 (σύμφωνα με τα στοιχεία όσων έβγαλαν κυνηγετική άδεια πέρυσι) στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ περισσότερους εφόσον πολλοί κυνηγούν χωρίς άδεια. Πάντως, την επιμονή μερικών χιλιάδων να παρατείνεται η περίοδος του κυνηγιού και την «ενδοτικότητα» της κυβέρνησης στις απαιτήσεις τους θα πληρώσουμε όλοι, καθώς το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα βαρύνει όλους τους Eλληνες.

Kόστος όχι μόνο για την τσέπη αλλά και για το περιβάλλον

H Φύση της χώρας αποτελεί κτήμα όλων, ακόμα και αν οι κυνηγοί επιμένουν να παρουσιάζονται ως μοναδικοί προστάτες και να συμπεριφέρονται αυτοδικαίως ως «χρήστες» του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πανίδα της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία επιτείνονται από το κυνήγι. Οι πληθυσμοί των πουλιών μειώνονται ανησυχητικά, απειλούμενα είδη βρίσκονται τουφεκισμένα και η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας έφερε... τους αρουραίους. Και το φυσικό κόστος το πληρώνουμε όλοι.

Αν και τα θηρεύσιμα είδη είναι περιορισμένα και συγκεκριμένα (οι πέρδικες, οι μπεκάτσες, τα κοτσύφια, οι τσίχλες και οι πάπιες είναι τα πουλιά που κυρίως κυνηγούνται), την περίοδο του κυνηγιού τα μη θηρεύσιμα πουλιά που φτάνουν πυροβολημένα στο ΕΚΠΑΖ (Eλληνικό Kέντρο Περίθαλψης Aγρίων Zώων) την περίοδο του κυνηγιού διπλασιάζονται. Από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2000 - 2001 έως το τέλος της, στο ΕΚΠΑΖ έφτασαν 740 χτυπημένα από σκάγια πουλιά τα οποία κανονικά δεν ανήκουν στα θηρεύσιμα είδη. Ανάλογα είναι και τα νούμερα στην «Αλκυόνη» (Kέντρο Περίθαλψης Aγρίων Πουλιών). Τα περισσότερα από τα «κατά λάθος» θύματα είναι πουλιά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σύμφωνα με τον Μάριο Φούρναρη, διευθυντή της «Αλκυόνης», «την εποχή του κυνηγιού μάς έρχεται πυροβολημένο ό,τι ζωντανό υπάρχει. Πελαργοί, πελεκάνοι, κουκουβάγιες αλλά και γεράκια και αετοί. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί αυξήθηκαν οι αρουραίοι. Μα, εφόσον εξαφανίσαμε τους φυσικούς τους εχθρούς, είναι φυσικό».

Τα στοιχεία για την ορνιθοπανίδα της χώρας όπως παρουσιάζονται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα πουλιά -αν και δεν είναι επίσημα εφόσον δεν διατίθενται κονδύλια για κάτι τέτοιο- είναι πολύ ανησυχητικά.

Ο Σταυραετός έχει εξαφανιστεί από τις Κυκλάδες, δύο ζευγάρια Σπιζαετού απέμειναν στη Νάξο, ο τελευταίος του είδους στην Πάρο πυροβολήθηκε πριν από δέκα χρόνια και η αετογερακίνα, ένα είδος που έως πριν από οκτώ χρόνια βρισκόταν σε αφθονία τώρα δύσκολα μπορείς να βρεθεί.

Oπως όμως τονίζει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου πρόεδρος της Oρνιθολογικής Eταιρείας, υπάρχει πρόβλημα και στα θηρεύσιμα είδη. «Φυσικά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι τσίχλες. Oμως και η μείωση του πληθυσμού τους δείχνει ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία, καθώς αυτά τα πουλιά είναι φυσικό να είναι άφθονα», τονίζει.

Λαθροθηρία: όταν ο λύκος φυλάει τα πρόβατα

Υποτίθεται ότι όποιος κυνηγάει πρέπει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες, να διαθέτει άδεια κυνηγιού, να μην σκοτώνει είδη που απαγορεύεται και να μην κυνηγάει σε περιοχές που δεν επιτρέπεται. Η τήρηση αυτών των κανόνων απαιτεί φυσικά ισχυρή επιτήρηση. Τίποτα όμως δεν είναι όπως θα έπρεπε. Προκειμένου να αποκτήσουν την κυνηγετική άδεια, οι επίδοξοι κυνηγοί πληρώνουν περίπου 25.000 δραχμές και δίνουν εξετάσεις ώστε να αποδειχθεί ότι γνωρίζουν τα θηρεύσιμα είδη. Oμως το ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται να απαντήσουν δεν περιέχει φωτογραφίες των ειδών και κανείς δεν εξετάζει αν γνωρίζουν σκοποβολή.

Επιπλέον, πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αποκτήσουν κυνηγετική άδεια, καθώς η απόκτηση μιας κυνηγετικής καραμπίνας είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί να την αγοράσεις και να δηλώσεις την κατοχή της, χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσεις τους λόγους. Oσο για τις περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι, αυτές φυλάσσονται από τους ίδιους τους κυνηγούς που διαθέτουν γι' αυτόν το λόγο τη λεγόμενη θηροφυλακή, μια ομάδα που αριθμεί 300 - 500 άτομα. Εκτός από το παράταιρο του να φυλάει ο λύκος τα πρόβατα και η δυνατότητα της θηροφυλακής να επιβάλλει ποινές, νομικώς αμφισβητείται από πολλούς.

Φύλαξη με ωράριο, φυσικά!

Το έργο της θηροφύλαξης ασκούν οι υπάλληλοι των δασαρχείων που όμως δεν επαρκούν, καθώς τα δασαρχεία είναι αποδεκατισμένα. Ως δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όταν δεν υπάρχουν πιστώσεις για να πληρωθούν υπερωρίες. Πρακτικώς, λοιπόν, αν και οι ποινές είναι μεγάλες, πολλοί παρανομούν, όπως μαρτυρούν τα πολλά λάθος θύματα και τα σκάγια που βρίσκονται στις απαγορευμένες περιοχές, όπου ακριβώς εξαιτίας της απαγόρευσης υπάρχουν περισσότερα θηράματα.

Από το ΟΙΚΟ της Καθημερινής
~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
hunter
Εξαρτημένο μέλος
***
Μηνύματα: 3.449
Registered: 1-12-2004
Τοποθεσία: Rabbit Island
Member Is Offline

Διάθεση: Κυνηγιάρικη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 22:26 Απάντηση με παράθεση


Αγαπητή Karmen

Και μόνο το ότι έβαλες copy paste άρθρα της ορνιθολογικής, φανερώνει την σκοπιά από την οποία
αντιμετωπίζεις το θέμα.

Εάν νομίζεις ότι μπορείς να πείσεις με αυτόν τον τρόπο, μα πολύ περισσότερο εάν πιστεύεις
όλα αυτα τα ΨΕΥΔΗ, τότε λυπάμαι, αλλά θα δυσκολευτώ να συζητήσω μαζί σου.
Θα πρέπει να αναλλώσω πολύ χρόνο στο γράψιμο χωρίς να είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο.
Μου ήταν πάρα πολύ εύκολο κι εμένα με μερικά κλικ (και ίσως να με αναγκάσεις να το κάνω),
να μεταφέρω απόψεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας της Ελλάδας και άλλων έγκυρων αρθρογράφων
επιστημόνων σε κυνηγετικά έντυπα του χώρου.

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω με τα ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ψεύδη της Ορνιθολογικής.
Εταιρίας που χρηματοδοτείται από κάποια ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ από τα ταμεία της Ε.Ο.
και λογαριασμό δε δίνει ως Μ.Κ.Ο. (Μη κυβερνητική Οργάνωση)
(Αλήθεια που πάνε αυτά τα λεφτά?)

Ειδικά το πρώτο άρθρο είναι όλα τα λεφτά.

Ο άνθρωπος ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ.


Παράθεση:
Originally posted by karmenqueasy

* κυνήγι με παράνομα μέσα (εξάσφαιρες καραμπίνες, "φλόμπερ", κράχτες κ.λπ.)
* θήρευση μεγαλύτερου αριθμού θηραμάτων από όσα επιτρέπονται ανά κυνηγό την ημέρα (π.χ. περισσότερες από τέσσερις πέρδικές την ημέρα)
* κυνήγι σε απαγορευμένες ζώνες όπως λέει και το λεξικό (π.χ. σε καταφύγια θηραμάτων κ.λπ.)
* κυνήγι εκτός κυνηγετικής περιόδου
* κυνήγι εντός της κυνηγετικής περιόδου αλλά σε μέρες και ώρες που αυτό απαγορεύεται (π.χ. κυνήγι πέρδικας εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακου, κυνήγι τη νύχτα κ.λπ.)
* κυνήγι ειδών τνω οποίων το κυνήγι απαγορεύεται


ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ

τα παραπάνω είναι παραβάσεις που διώκονται ποινικά.

Η θηροφυλακή, που επαναλαμβάνω ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ εμείς οι κυνηγοί, με καθορισμένο ΕΞΤΡΑ ποσό στην κυνηγετική άδεια, συλλαμβάνει & υποβάλλει μηνύσεις σε ΑΡΚΕΤΟΥΣ τέτοιους ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ κάθε χρόνο και τους στέλνει στον εισαγγελέα, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.

Παράθεση:

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να τα κάνει κάποιος που έχει άδεια και επομένως λαθροθήρας μπορεί να είναι και εκείνος που "κυνηγάει με άδεια".


Λυπάμαι αλλά μέχρι εδώ άντεξα να διαβάσω.
Είναι ανεκδιήγητος.

Που έχεις ξανακούσει ότι οι κυνηγοί θεωρούν λαθροθήρα
ΜΟΝΟΝ αυτόν που κυνηγά χωρίς άδεια??
Από εμένα πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ.

Θα ήταν καλύτερα να έγραφες δικές σου απόψεις επί του θέματος,
και όχι να μεταφέρεις ΨΕΥΔΗ ατόμων που πολεμάνε λυσσαλέα το κυνήγι.

Ειλικρινά, δεν μπήκα καν στον κόπο να διαβάσω τα επόμενα.
It's not the Kill
It's the Feel of the Chase.
"Deep Purple"
Προφίλ μέλους E-Mail User Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 6.183
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 22:39 Απάντηση με παράθεση


Τα ανέφερα αυτά, απλά καθότι με εκφράζουν και ως αφορμή για συζήτηση. Δεν είμαι ορνιθολόγος, ούτε κυνηγός.

Και να σού πω και τη δική μου γνώση επί του θέματος.

Δε θα κάτσω να παίξω με τις λέξεις, για το ποιος είναι κυνηγός και ποιος είναι λαθροκυνηγός.

´Ενας άνθρωπος οπλισμένος, συχνά με παρέα άλλους οπλισμένους, που βγαίνει στην ύπαιθρο για να σκοτώσει θήραμα, με συνοδεία σκυλιών, είναι κυνηγός.

Και εκεί είναι η ένστασή μου.


Να αναφέρω εκ των προτέρων, ότι δεν κατάγομαι από την Κρήτη, για να πεις τέλος πάντων....από την Αχαία κατάγομαι.

Το περιστατικό με την αδερφή μου, που μας πήραν τα σκάγια στην αυλή, το ανέφερα κάπου αλλού.

Όπως ξέρω, ότι όλοι οι κυνηγοί απ το χωριό, δεν έχουν βγάλει κανένας μα κανένας κυνηγετική άδεια. Μα κανένας. Ούτε έχουν ενημέρωση. Ούε αγάπη για τη φύση, γαμώ το φελέκι μου....Και πυροβολούν και όποιον πάρει ο Χάρος. Και έχει τύχει να μαι μπροστά όταν φέρνουν λαγό χτυπημένο σε εποχή που απαγορεύεται το κυνήγι, ή να παινεύονται για αλεπούδες που σκότωσαν...Κι έχει τύχει απνειλημμένα να μαι μπροστά σε σκοτωμένο πουλί με δαχτυλίδι στο πόδι, να το κοιτάνε και να ρωτάνε: τι να ναι άραγε αυτό;

Όπως έχω δει να παίρνουν μαζί και ανήλικα, και να τούς βάζουν το όπλο στα χέρια. Ναι, στα ανήλικα. Με συγχωρείς, αλλά εγώ φρικιώ στη σκέψη ενός οπλισμένου ανήλικου...και στην προκειμένη περίπτωση του πολλαπλού εγκλήματος, ένας από τα θύματα, ήταν ανήλικος.

Τέλος πάντων, ειλικρινά δε θέλω να διαπληκτιστούμε στο συγκεκριμόνο θέμα...αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κατηγορείς ως ψεύτες αυτούς της ορνιθολογικής...λίγο βαρύς χαρακτηρισμός.


Έντιτ: Α, και αυτό που λες με κεφαλαία, ότι ο άνθρωπος παραπλανεί, και ότι όλα τα παραπάνω διώκονται ποινικά. Έριξα μια ματιά στον ελληνικό ποινικό κώδικα και δεν είδα να προβλέπεται τίποτα..

Έντιτ2 : Δεν είμαι γενικώς κατά του κυνηγιού, αντίθετα σέβομαι την κυνηγετική παράδοση, όπως αντιλαμβάνομαι και την αναγκαιότητα πολλές φορές, όταν ένα είδος έχει παραεξαπλωθεί. Αλλά...στην Ελλάδα κυνήγι, ρε πστ μου; Αφού δεν έχει μείνει κανα ζουμπεράκι ζωντανό! Αφενός έχουν καεί τα δάση, αφετέρου λόγω της υπερθήρας έχουν γίνει σπάνια τόσα είδη...δεν είναι χώρα για κυνήγι η Ελλάδα. Για κυνήγι είναι χώρες με ατέλειωτα δάση, να μπαίνεις μέσα και να χάνεσαι.
~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Εξαρτημένο μέλος
***
Μηνύματα: 1.740
Registered: 13-2-2004
Member Is Offline

Διάθεση: No Mood

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 23:34 Απάντηση με παράθεση


μια μανια που μας επιασε σε τουτη την χωρα την ερμη

να καταργησουμε...να καταργησουμε...

τιποτα να φτιαξουμε??

μπα η δημιουργια μοχθο θελει

ειναι πολλοι οι γκρεμισταδες και ολιγοι οι χτισταδες

κουραγιο μανα...ελλαδα
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
hunter
Εξαρτημένο μέλος
***
Μηνύματα: 3.449
Registered: 1-12-2004
Τοποθεσία: Rabbit Island
Member Is Offline

Διάθεση: Κυνηγιάρικη

Εστάλη στις 1-12-2006 στις 23:54 Απάντηση με παράθεση


Αφού είναι όπως τα λες, τότε να πάρω το ντουφέκι και να πυροβολώ ότι πετάει??
Η νομοθεσία περι θήρας, απ' ότι ξέρω είναι σαφής.
Και τέτοιας φύσης παρανομίες διώκονται.

Στο χωριό σου δεν ξέρω τι κάνουν.
Ότι και να κάνουν πάντως δεν σημαίνει ότι είναι ο κανόνας.
έχουν την τάση αυτή που περιγράφεις σε απομακρυσμένα χωριά.
Πχ έχω δει στην ορεινή Ηλεία αλλά και αλλού, αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες.
Όπως αυτό εκείνου που θέρισε τους 5.
Τα έχουν για να μετακινούνται από το σπίτι στο μαντρί.
Και γιατί να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλεια??
Αλλίμονό σου αν πέσουν πάνω σου.
Με αυτή τη λογική, αρκετοί δεν βγάζουν και άδεια κυνηγίου.
Εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία αστυνόμευσης και ελέγχου από την πολιτεία.
Και το νόμο της σιωπής που ισχύει στα χωριά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι κυνηγοί δεν έχουν άδεια ή ότι συμπεριφέρονται σαν αυτούς τους άξεστους.
It's not the Kill
It's the Feel of the Chase.
"Deep Purple"
Προφίλ μέλους E-Mail User Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
hunter
Εξαρτημένο μέλος
***
Μηνύματα: 3.449
Registered: 1-12-2004
Τοποθεσία: Rabbit Island
Member Is Offline

Διάθεση: Κυνηγιάρικη

Εστάλη στις 2-12-2006 στις 00:31 Απάντηση με παράθεση


Όσον αφορά για το τι προβλέπει η νομοθεσία για τα περί κυνηγίου
ορίστε η φετινή ρυθμιστική απόφαση. Βγαίνει κάθε Αυγουστο.


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α΄

1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2006-2007 από 20 Αυγούστου 2006 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2007.

2. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός ατόμων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον συνημμένο πίνακα.

3. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

4. Περιορίζουμε την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση του κυνηγίου από 15-9-2006 μέχρι 20-1-2007 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.

5. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι δύο (2) ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα ομάδος νεαρών ή νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.

6. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ.

7. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) από 15-9-2006 μέχρι 20-1-2007 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από τις 21-1-2007 μέχρι 28-2-2007 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου 4 της παρούσης.

9. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Πετροκούναβου (Martes foina) με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου, χωρίς σκύλο δίωξης από 15-9-2006 μέχρι 28-2-2007.


Β΄

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι :

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας
μεθοριακής γραμμής.
1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
1.7. Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα
με το άρθρο 6 της 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85) κοινής
υπουργικής απόφασης.
1.8. Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις
απαγόρευσης κυνηγίου.
1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία
χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

2. Απαγορεύουμε την αγοροπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφ' όσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

3. Επιτρέπεται - κατ' εξαίρεση για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοροπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλέυσεις. Οι υπερπληθυσμοί και οι ζημιές πιστοποιούνται από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Δ/νσης Γεωργίας, της Δ/νσης Δασών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Η σύσταση της επιτροπής και η έγκριση αγοροπωλησίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά πο εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.

4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται απο τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.


Γ΄

Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Υπουργός
Ευάγγελος Μπασιάκος
» ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ


© ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Designed and Developed by HellasNet S.A.


* 'Aρθρον 251 - Θηράματα
* 'Aρθρον 252 - Μέσα ασκήσεως θήρας
* 'Aρθρον 255 - Κυνηγητικοί κύνες

* 'Aρθρον 256 - Απαγόρευσις θήρας - Προστασία θηραμάτων - Απηγορευμένοι εις την θήραν χώροι
* 'Aρθρον 257 - Προστασία υδροβίων - Σκοπευτήρια - Αμοιβαί διώξεως επιβλαβών θηραμάτων
* 'Aρθρον 258 - Γενικαί απαγορεύσεις θήρας
* 'Aρθρον 259 - Ειδικά μέτρα προστασίας θηραμάτων

* 'Aρθρον 260 - Κυνηγετικαί περιφέρειαι - Χρόνος - 'Aδειαι θήρας. Οικονομική εξυπηρέτησις
* 'Aρθρον 261 - Χρόνος Θήρας
* 'Aρθρον 262 - 'Aδειαι Θήρας
* 'Aρθρον 263 - Θήρα υπό δασικών υπαλλήλων
* 'Aρθρον 264 - Απαγορεύσεις χορηγήσεως αδειών θήρας
* 'Aρθρον 287 - Ποιναί κατά των παραβαινόντων τας διατάξεις περί θήρας
* 'Aρθρον 288 - Κατάσχεσις και δήμευσις μέσων παρανόμου Θήρας
* 'Aρθρον 289 - Καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων επί παρανόμου θήρας

ΝΟΜΟΣ 86/1969 ʼρθρα που αφορούν το κυνήγι (Δασικός Κώδικας)
Και ενδεικτικά πάραθέτω μερικά άρθρα των διατάξεων.Γενικαί απαγορεύσεις θήρας 'Aρθρον 258.
(Ως ετροποποιήθη δι' αρθρ. 7 ν. 177/1975).


1. Απαγορεύεται: α) Η χρησιμοποίησις προς άσκησιν θήρας μηχανοκινήτων πλωτών μέσων, δια την θήραν των υδροβίων πτηνών εντός των λιμνών, ελωδών εκτάσεων, ποταμών και λιμνοθαλασσών.
β) Η άσκησις της θήρας από μηχανοκινήτων μέσων και η μεταφορά δια τοιούτων κυνηγετικών όπλων, εάν ταύτα δεν είναι λελυμένα ή εντός θήκης, ως και δια πάσης φύσεως προβολέων και ελκυστικών φώτων.
γ) Οι οδηγοί των μηχανοκινήτων μέσων, δι' ων τρίτοι ήσκησαν παράνομον θήραν, ευθύνονται ως συναυτουργοί, ως και οι παραχωρήσαντες την χρήσιν τούτου, εφ' όσον τελούν εν γνώσει. Οι παρά των ιδιοκτητών του τροχοφόρου άσκησις της θήρας, κατά τον διαληφθέντα τρόπον, θεωρείται ως επιβαρυντική περίπτωσις.
δ) Η θήρα ελάφου, δορκάδος, αιγάγρου (αγριοκάτσικου), αγριογιδού, τετράωνος (αγριοπετεινού), ως και φασιανού. Δι' αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας, μη δυναμένων εν πάση περιπτώσει να εκδοθούν προ της 1ης Αυγούστου 1971, δύναται να εγκριθεί η θήρα των ανωτέρω, εφ' όσον ο αριθμός τούτων αυξηθεί, οπότε εν τη αποφάσει θα καθορίζεται ο τόπος, ο τρόπος και ο χρόνος της θήρας, το είδος και ο αριθμός των θηραμάτων και η παρά του κυνηγού καταβολή προσθέτου τέλους αδείας.
2. Απαγορεύεται επίσης:
α) Η θήρα ωφελίμων πτηνών και θηλαστικών, καθοριζομένων δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
β) Η αγοραπωλησία και η μεταφορά προς πώλησιν παντός είδους θηράματος κατά την διάρκειαν της απαγορεύσεως της θήρας.
γ) Η αγοραπωλησία καθ' όλον το έτος του λαγού και της πέρδικος, πλην των, κατόπιν αδείας της Δασικής Αρχής, διατιθεμένων πλεονασμάτων των εκτροφείων ως και θηραμάτων εκ των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών.
δ) Η αγοραπωλησία παντός θηράματος, εφ' όσον διαπιστωθεί ότι η θανάτωσις τούτου ετελέσθει δι' απηγορευμένων μέσων.
ε) Η μεταφορά, η έκθεσις εις κοινήν θέαν και ο καθ' οιονδήποτε τρόπον βασανισμός συλληφθέντων θηραμάτων.
στ) Η θήρα παρά του κυνηγού πλέον του ενός λαγού και τεσσάρων περδίκων δι' εκάστην ημερησίαν έξοδον τούτου. Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται δι' αποφάσεώς του να τροποποιήσει τον αριθμόν τούτον καθ' άπασαν την Επικράτειαν ή κατά περιφερείας ταύτης, ως επίσης να περιορίζει τον αριθμόν προς θήραν και άλλων θηραμάτων.
ζ) Η θήρα της άρκτου και το λυγκός (ρήσου) άνευ εγκρίσεως του Υπουργού Γεωργίας.
3. Ωσαύτως απαγορεύεται:
α) Η καταστροφή των φωλεών παντός πτηνού και η αφαίρεσις εξ (αυτών των ωών και των νεοσσών και η αγοραπωλησία τούτων, πλην των κατά τας διατάξεις του άρθρου 257 χαρακτηριζομένων δι' αποφάσεως του Υπουργού γεωργίας ως επιβλαβών.
β) Η θήρα δι' ενέδρας παρά τας πηγάς (καρτέρι) ή δια παρακολουθήσεως των ιχνών επί της χιόνος, ως και η χρησιμοποίησις βοηθού φέροντος όπλον, άνευ αδείας θήρας.
γ) Η μεταφορά ζώντος θηράματος καθ' όλον το έτος και η διατήρησις εν αιχμαλωσία ωδικών πτηνών, ως και παντός θηράματος, πλην των εξωτικών (κολιμπρίων, καναρίων, ψιττακών), επιτρεπομένη μόνον δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας εις δημοσίας, δημοτικάς ή κοινοτικάς αρχάς ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ως και κυνηγετικάς οργανώσεις προς εμπλουτισμόν ζωολογικών κήπων και πάρκων των πόλεων.
Επιτρέπεται η κατόπιν ειδικής αδείας του Υπουργού Γεωργίας σύλληψις και μεταφορά θηράματος δι' επιστημονικούς λόγους.
δ) Η άνευ αδείας της δασικής ή αστυνομικής αρχής μεταφορά κυνηγετικών όπλων εις υπαιθρίους τόπους κατά την περίοδον, καθ' ην απαγορεύεται η θήρα, κατά δε τον χρόνον της κυνεγητικής περιόδου άνευ αδείας θήρας.
ε) Η μετά του κυνηγετικού όπλου διάβασις δι' απηγορευμένων εις την θήραν εκτάσεων, εκτός εάν το όπλον είναι λελυμένον.
στ) Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται ν' απαγορεύει την θήραν παντός θηράματος εν περιπτώσει χιονοπτώσεως μεγάλης διαρκείας και εντάσεως εις όλην την χώραν ή μεμονωμένας περιοχάς.
ζ) Η θήρα καθ' ομάδας, περιλαμβάνουσας πλείονας των εξ κυνηγών, εκτός της ομαδικής θήρας υδροβίων πτηνών, αγριοχοίρων και επιβλαβών ζώων, ήτοι λύκου, αλώπεκος, θωός και κορακοειδών, ήτις δέον να διενεργείται κατόπιν αδείας του δασάρχου τη επιβλέψει δασικού οργάνου ή του κυνηγετικού συλλόγου. Η δι' οιουδήποτε μεταφορικού μέσου μεταφορά μεγαλυτέρου αριθμού κυνηγών, εφ' όσον κατά την διάρκειαν ταύτης δεν ενεργείται θήρα δεν θεωρείται ως παράβασις, ως επίσης και όταν οι πλείονες των εξ (6) κυνηγοί ευρίσκονται εις τοιαύτην απόστασιν, ώστε να υφίσταται η απαιτουμένη ζώνη ασφαλείας δια τα θηράματα. Η ζώνη αύτη καθορίζεται δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
η) Η άνευ προηγουμένης εγκρίσεως του Υπουργού Γεωργίας, εκ του εξωτερικού εισαγωγή, ζώντων ή μη, πάσης φύσεως θηραμάτων, ως και η εξαγωγή τοιούτων εις το εξωτερικόν. Τα άνευ εγκρίσεως εξαγόμενα θηράματα κατάσχονται υπό της τελωνειακής αρχής και παραδίδονται εις την πλησιεστέραν δασικήν αρχήν προς εκποίησιν. Εν ελλείψει ταύτης, την εκποίησιν δια πλειστηριασμού ενεργεί η τελωνειακή αρχή, του εκπλειστηριάσματος εισαγομένου εις το Κεντρικόν Ταμείον Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών (Κεφάλαιον θήρας).
4. Κατόπιν αδείας του Υπουργού Γεωργίας επιτρέπονται ο φόνος και η ταρίχευσις μη θηρευσίμων θηραμάτων, προς εμπλουτισμόν συλλογών μουσείων και των εργαστηρίων ζωολογίας των πανεπιστημίων, ως και δια διδακτικούς σκοπούς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
5. Αι δασικαί αρχαί δύνανται να εκδίδουν απαγορεντικάς διατάξεις θήρας, μόνον κατόπιν αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας, δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως προς ρύθμισιν θεμάτων αφορώντων την προστασίαν, διοίκησιν και διαχείρισιν του θηραματικού πλούτου και της ασκήσεως της θήρας εν γένει.


Μέσα ασκήσεως θήρας: 'Aρθρον 252.
(Ως ετροποποιήθη δι' αρθρ. 2 ν. 177/1975).1. Η θήρα ασκείται μόνον δια συνήθους κυνηγετικού επωμιζόμενου πυροβόλου όπλου, ως και δια τόξου και κυνηγετικού μαχαιρίου, μετά ή άνευ κυνός. Ως συνήθη κυνηγετικά όπλα νοούνται τα επωμιζόμενα μονόκαννα, δίκαννα, επαναληπτικά ή αυτογεμή (αυτόματα) τοιαύτα, έχοντα το εσωτερικόν της κάνης λείov και ουχί ραβδωτόν. Η δια πυροβόλου πολεμικού όπλου ή αεροβόλου ή άλλου είδους όπλου άσκησης της θήρας απαγορεύεται.
2. Πας κάτοχος κυνηγετικού, κατά την έννοιαν του άρθρου 1 παράγρ. ιβ του Ν.Δ. 542/1970 όπλου, υποχρεούται όπως, εντός τριμήνου από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, εφοδιασθεί υπό της οικείας Δασικής Αρχής δια δελτίου κατοχής κυνηγετικού όπλου. Την υποχρέωσιν ταύτην έχουν και οι εφεξής αποκτώντες κυνηγετικά όπλα, οίτινες υπχρεούνται όπως, εντός τριμήνου από της κτήσεως του όπλου, εφοδιάζωνται δια του ως άνω δελτίου. Της υποχρεώσεως ταύτης εξαιρούνται οι οπλουργοί και οι έμποροι όπλων. Δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εκδόσεως του ως άνω δελτίου. Εν περιπτώσει μη εμπροθέσμου εκδόσεως του δελτίου κατοχής, υπαιτιότητι του ενδιαφερομένου, επιβάλλεται υπό της Δασικής Αρχής και πρόστιμον, υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, (Κεφάλαιον Θήρας), ούτινος το ύψος καθορίζεται δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, όπερ δεν δύναται να είναι κατώτερον των 1.000 δρχ. ουδέ ανώτερον των 10.000 δρχ.
3. Κατά πάσαν περίπτωσιν μεταφοράς κυνηγετικού όπλου δι' οχημάτων παντός είδους, πλοίων κ.λ.π. ή εντός κατωκημένων περιοχών, το κυνηγετικόν όπλον δέον να είναι κενόν φυσιγγίων και να φέρεται υποχρεωτικώς εντός θήκης, λελυμένον. Τα εντός των οικιών φυλαττόμενα κυνηγετικά όπλα, δέον όπως τηρούνται κενά φυσιγγγίων.
4. Δύναται ο Υπουργός Γεωργίας, όταν απαγορεύεται η θήρα, να επιβάλει δι' αποφάσεώς του, την σφράγισιν των κυνηγετικών όπλων. Εν συνδρομή τεχνικών ή άλλων ειδικών λόγων, ρητώς εν τη αποφάσει του άναφερομένων, δύναται να εξαιρεί τής υποχρεώσεως ταύτης ωρισμένας της Επικρατείας περιοχάς.
5. Απαγορεύεται η τοποθέτησις καί η χρήσις παγίδων, δηλητηρίων, δικτύων, βρόχων, ιξού, ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων αναλόγων μέσων, σκοπόν εχόντων τήν θανάτωσιν, σύλληψιν ή νάρκωσιν, εν γένει αγρίων θηλαστικών και πτηνών, ως και η εμπορία, κατασκευή και ή εκ του εξωτερικού εισαγωγή των οργάνων τούτων.
6. Απαγορεύεται ή προς θήραν χρησιμοποίησις ελαστικής σφενδόνης, κραχτών, ομοιωμάτων και μιμητικών φωνών των θηραμάτων.
7. Χρήσις παγίδων πάσης φύσεως επιτρέπεται να γίνεται μετ' έγκρισιν του Υπουργού Γεωργίας μόνον δι' επιστημονικούς σκοπούς (δακτυλίωσις, μελέται, ταρίχευσις).


Και για να μη σας κουράζω, όποιος θέλει να ενημερωθεί διεξοδικότερα,
ας πατήσει το παρακάτω link.
Κυνηγετικη Συνομοσπονδία Ελλάδος - ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
It's not the Kill
It's the Feel of the Chase.
"Deep Purple"
Προφίλ μέλους E-Mail User Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
hunter
Εξαρτημένο μέλος
***
Μηνύματα: 3.449
Registered: 1-12-2004
Τοποθεσία: Rabbit Island
Member Is Offline

Διάθεση: Κυνηγιάρικη

Εστάλη στις 2-12-2006 στις 00:52 Απάντηση με παράθεση


Παράθεση:
Originally posted by karmenqueasy

Δε θα κάτσω να παίξω με τις λέξεις, για το ποιος είναι κυνηγός και ποιος είναι λαθροκυνηγός.

Ναι, αλλά άλλο το φίδι και άλλο το μύδι.

´Ενας άνθρωπος οπλισμένος, συχνά με παρέα άλλους οπλισμένους, που βγαίνει στην ύπαιθρο για να σκοτώσει θήραμα, με συνοδεία σκυλιών, είναι κυνηγός.

Σωστόν.


Να αναφέρω εκ των προτέρων, ότι δεν κατάγομαι από την Κρήτη, για να πεις τέλος πάντων....από την Αχαία κατάγομαι.

Δεν έχει καμία σημασία.


Το περιστατικό με την αδερφή μου, που μας πήραν τα σκάγια στην αυλή, το ανέφερα κάπου αλλού.

Έχω απαντήσει εκεί.


Όπως ξέρω, ότι όλοι οι κυνηγοί απ το χωριό, δεν έχουν βγάλει κανένας μα κανένας κυνηγετική άδεια. Μα κανένας. Ούτε έχουν ενημέρωση. Ούε αγάπη για τη φύση, γαμώ το φελέκι μου....Και πυροβολούν και όποιον πάρει ο Χάρος. Και έχει τύχει να μαι μπροστά όταν φέρνουν λαγό χτυπημένο σε εποχή που απαγορεύεται το κυνήγι, ή να παινεύονται για αλεπούδες που σκότωσαν...Κι έχει τύχει απνειλημμένα να μαι μπροστά σε σκοτωμένο πουλί με δαχτυλίδι στο πόδι, να το κοιτάνε και να ρωτάνε: τι να ναι άραγε αυτό;

Όπως έχω δει να παίρνουν μαζί και ανήλικα, και να τούς βάζουν το όπλο στα χέρια. Ναι, στα ανήλικα. Με συγχωρείς, αλλά εγώ φρικιώ στη σκέψη ενός οπλισμένου ανήλικου...και στην προκειμένη περίπτωση του πολλαπλού εγκλήματος, ένας από τα θύματα, ήταν ανήλικος.

Απάντησα πριν από το ποστ για τη νομοθεσία.


Τέλος πάντων, ειλικρινά δε θέλω να διαπληκτιστούμε στο συγκεκριμόνο θέμα...αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κατηγορείς ως ψεύτες αυτούς της ορνιθολογικής...λίγο βαρύς χαρακτηρισμός.

Τα άρθρα που παρέθεσα πιστεύω να σε κάλυψαν.
Εκτός εάν τα άρθρα του λαοπλάνου γράφτηκαν πριν τους νόμους.
Έντιτ: Α, και αυτό που λες με κεφαλαία, ότι ο άνθρωπος παραπλανεί, και ότι όλα τα παραπάνω διώκονται ποινικά. Έριξα μια ματιά στον ελληνικό ποινικό κώδικα και δεν είδα να προβλέπεται τίποτα.

Όρα προηγούμενο ποστ.


Έντιτ2 : Δεν είμαι γενικώς κατά του κυνηγιού, αντίθετα σέβομαι την κυνηγετική παράδοση, όπως αντιλαμβάνομαι και την αναγκαιότητα πολλές φορές, όταν ένα είδος έχει παραεξαπλωθεί. Αλλά...στην Ελλάδα κυνήγι, ρε πστ μου; Αφού δεν έχει μείνει κανα ζουμπεράκι ζωντανό! Αφενός έχουν καεί τα δάση, αφετέρου λόγω της υπερθήρας έχουν γίνει σπάνια τόσα είδη...δεν είναι χώρα για κυνήγι η Ελλάδα. Για κυνήγι είναι χώρες με ατέλειωτα δάση, να μπαίνεις μέσα και να χάνεσαι.


Το κυνήγι δεν έχει να κάνει με την έκταση.
Μελέτες και απτά παραδείγματα σε Αγγλία (ʼλλερτον), Γαλλία κλπ έχουν δείξει ότι ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ και ΒΑΣΙΚΟ ρόλο παίζουν
α. ο έλεγχος των επιβλαβών

β. η διαχείρηση του ζωικού κεφαλαίου (θηρεύσιμου και μη) και

γ. η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ.

Όπου απαγορεύτηκε το κυνήγι και ΔΕΝ τηρήθηκαν τα παραπάνω, ΟΛΑ τα είδη ακολούθησαν φθίνουσα πορεία
It's not the Kill
It's the Feel of the Chase.
"Deep Purple"
Προφίλ μέλους E-Mail User Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
 Σελίδες:  1  2  3  ..  18


Go To Top


Powered by XMB
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002-2005
Multiforums.gr - Μια ακόμη υπηρεσία της MultiForums OE. Φιλοξενία MultiHosting.gr.
Άλλες υπηρεσίες της Multiforums OE: MultiHosting.gr. MultiLabs.gr. MultiPlanet.gr. MultiRadio.gr. MultiPolls.gr. MultiBlogs.gr. WebStocks.gr.