MultiForums.gr  MultiHosting.gr  Multilabs.gr  MultiPolls.gr  Webstocks.gr  
Humanity forum Τελευταία ενέργεια: Ποτέ
Not logged in [Σύνδεση - Εγγραφή]
Go To Bottom

[ Κεντρική σελίδα ] [ Κόκκινο δωμάτιο ] [ Πράσινο δωμάτιο ] [ Μπλε δωμάτιο ] [ Καφέ δωμάτιο ] [ Λευκό δωμάτιο ]

Εκτυπώσιμη Έκδοση | εγγραφή στο θέμα | Προσθήκη στα αγαπημένα  
 Σελίδες:  1  2  3  ..  5
Συγγραφέας: Θέμα: Οικειοθελής αποχώρηση εργαζομένου (παραίτηση)
Nefertari
Decipher my eyes!
*****


Avatar


Μηνύματα: 18.533
Registered: 19-2-2003
Τοποθεσία: Pi-Ramess
Member Is Offline

Διάθεση: the '2 corners like on rails...

Εστάλη στις 3-9-2007 στις 21:11 Απάντηση με παράθεση
Οικειοθελής αποχώρηση εργαζομένου (παραίτηση)Διαβάζω σε σελίδα των εργατικών δικαιωμάτων online τα εξής:

"Η οικειοθελής αποχώρηση μπορεί να γίνει είτε ρητά (γραπτά ή προφορικά), είτε σιωπηρά. Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος κατά την αποχώρησή του δικαιούται, εφόσον δεν έχει λάβει την ετήσια άδειά του, αποζημίωση για τις αποδοχές μη ληφθείσας άδειας και επιδόματα αδείας"

Δεν αναφέρεται όμως σε χρονικό διάστημα προθεσμίας αποχώρησης.

Συνάδελφος στην εταιρεία έκανε σήμερα νωρίς το πρωί γραπτή δήλωση παραίτησης με ημερομηνία αποχώρησης σε 2 εβδομάδες, δηλαδή τελευταία ημέρα εργασίας την Παρασκευή 14/09/07.

Σε διαπραγμάτευση με τη δ/νση προσωπικού και εφ' όσον με άψογο και φιλικό τρόπο έγινε προσπάθεια αλλαγής της απόφασής της, μετά την συνειδητοποίηση ότι η δήλωση αποχώρησης είναι δεδομένη, άλλαξε η συμπεριφορά σε εχθρική και της ειπώθηκαν τα εξής:

1) Για περίπου 3 χρόνια παραμονής στην εταιρεία (όχι συμπληρωμένα) ο εργοδότης αν την απέλυε θα την αποζημίωνε με 2 μισθούς (ήτοι 2 μήνες). Αντίστοιχα υποχρέωση του εργαζομένου είναι να δηλώσει ως προθεσμία παραίτησης το μισό της καταγγελίας, δηλαδή στη δική της περίπτωση 1 μήνα.

2) Εφ' όσον δήλωσε 1/2 μήνα, έχει δύο επιλογές. Ή να δουλέψει και τον υπόλοιπο μισό μήνα ώστε να καλύψει τη προθεσμία αναγγελίας αποχώρησης ή να γίνει δέσμευση του υπολοίπου αδείας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως αποζημίωση για την ζημία της εταιρείας. Στην προκειμένη περίπτωση 11 εργάσιμες ημέρες, που και σαν ημέρες είναι παραπάνω απ' όσα υποτίθεται "χρωστάει" και ως χρηματικό ποσόν είναι μεγαλύτερο, διότι η πληρωμή ημερών αδείας γίνεται διαφορετικά και έχουν λιγότερες κρατήσεις, άρα το ποσόν υπερβαίνει το μισό μισθό ενός κανονικού 15ήμερου. (επίδομα αδείας το έχει λάβει προ της καλοκαιρινής αδείας)

Τι απ' όλα αυτά ισχύει και τι είναι εκβιασμός ή εκφοβισμός επειδή "τόλμησε" να δηλώσει παραίτηση?

Υπόψη ότι ρώτησα για λογαριασμό της λογιστή σε θέματα προσωπικού και στελέχη μεγάλων εταιρειών, οι οποίοι δήλωσαν κυριολεκτικά άγνοια για νομοθετικό δεδομένο δέσμευσης πληρωμής υπολοίπου ημερών αδείας. Με το σκεπτικό αυτό δηλαδή εάν δεν είχε υπόλοιπο αδείας, θα την καλούσαν να τους πληρώσει το μισό μήνα σαν "πρόστιμο" που αποφάσισε να φύγει? :o

Η συμβουλή που της έδωσα προσωπικά είναι να παρατήσει τα πάντα και να πάει αύριο πρωί πρωί στην επιθεώρηση εργασίας που ανήκει η εταιρεία και ανώνυμα (να μην δηλώσει το όνομα της εταιρείας), να ρωτήσει αν ισχύουν και τι απ' όλα από όσα της ειπώθηκαν. Και ότι της πουν να το παρει γραπτώς και αναλόγως να κινηθεί. Αν δεν ισχύουν και η εταιρεία επιμείνει στα λεγόμενά της, να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία.

Ξέρει κανείς σχετικά να με διαφωτίσει? Προσωπικά μου φαίνεται σαν στυγνός εκβιασμός ή και καλά τιμωρία.
Ξέρω κόσμο που δήλωσε παραίτηση σήμερα για αύριο και πληρώθηκαν κανονικά όλα τα δεδουλευμένα συν τα υπόλοιπα αδειών χωρίς να τεθεί εκβιασμός χρόνου προθεσμίας αποχώρησης.

Ξέχασα να πω πως η κοπέλα δεν είναι στέλεχος στην εταιρεία. Κατέχει θέση γραμματέως.

Κάθε εμπεριστατωμένη άποψη θα εκτιμηθεί.

Ευχαριστώ
Queen of the two Lands, Lady of Abu Simbel, Daughter of Isis, High-priestess of Hathor.


MR2 club Greece & MR2 club U.K. - International Corfu Meeting 01/05 - 08/05/2009
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member  Αυτός ο χρήστης έχει MSN Messenger 's Yahoo
TheCat
Posting Freak
*****
Μηνύματα: 7.660
Registered: 22-5-2004
Τοποθεσία: all over
Member Is Offline

Διάθεση: ρουφιάνα

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 05:29 Απάντηση με παράθεση


Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να ανοίξει πόλεμο με την εταιρία - άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο αποχωρεί κανείς (παραιτείται) δείχνει πολλά και για τον ίδιο και τον επαγγελματισμό του.

Από την άλλη, επειδή η εταιρία λέει μαλακίες και ο κάθε εργαζόμενος, είτε απλός γραμματέας είτε διευθύνων σύμβουλος, μπορεί να αποχωρήσει από την εργασία του οποτεδήποτε και χωρίς έγγραφη ή προφορική προειδοποίηση (η εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική προθεσμία για την καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του εργαζόμενου), η συνάδελφός σου μπορεί να κάνει το εξής:


- Να το παίξει χαζή και πολύ ευγενικά να τους εξηγήσει ότι θα ήθελε γραπτώς αυτά που ισχυρίζεται η εταιρία ότι πρέπει να καταβάλει ή να συμψηφίσει.

- Να μιλήσει με τους υπευθύνους του HR ή και με τον Προϊστάμενό της και να τους εξηγήσει ότι προσπαθεί να ξεχάσει όλες αυτές τις υπερωρίες ή την υπερεργασία που με τόσο προθυμία, πλην όμως παρανόμως προσέφερε στην εταιρία μετά τη σχετική τους απαίτηση επί τρία χρόνια.

- Να τους πει ότι περίμενε από την εταιρία διαφορετική αντιμετώπιση μετά από τρία χρόνια καλής συνεργασίας και ΟΚ, δε ζητά και bonus για τις υπηρεσίες της ή να της διοργανώσουν fairwell party, αλλά όχι και να προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από μια απλή γραμματέα.


Αυτά.
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Emmanuel
Πυρηνικός υδραυλικός
*****
Μηνύματα: 12.456
Registered: 21-9-2003
Τοποθεσία: United Federation of Awesomeness
Member Is Offline

Διάθεση: Sartorial

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 08:50 Απάντηση με παράθεση


Παράθεση:
Originally posted by TheCat
ο κάθε εργαζόμενος, είτε απλός γραμματέας είτε διευθύνων σύμβουλος, μπορεί να αποχωρήσει από την εργασία του οποτεδήποτε και χωρίς έγγραφη ή προφορική προειδοποίηση (η εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική προθεσμία για την καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του εργαζόμενου), η συνάδελφός σου μπορεί να κάνει το εξής:
Παράξενο μου φαίνεται. Όπως και η εταιρία σε περίπτωση απόλυσης έτσι και α εργαζόμενος πρέπει να γνωστοποιήσει τη παραίτησή του (συνήθως γραπτώς) ένα συγκεκριμένο διάστημα (πρέπει να αναφέρεται στο συμβόλαιο) πρίν την τελευταία εργάσιμη. Κάτι τέτοιο δεν είναι κρατικός νόμος αλλά συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και του υπαλλήλου.

Συνήθως, όσο πιο σημαντικό το post, τόσο μεγαλύτερο αυτό το διάστημα. Ενδεικτικά, ώς μόνιμος υπάλληλος εγώ και η εταιρίες που δούλευα είχαμε 3 μήνες notice. Στις περισσότερες αυτή ήταν περίοδος handover ενώ σε μια Αμερικάνικη εταιρία ήμουν σε "garden leave" (περιορισμένος στο σπίτι για το διάστημα του notice). Το σύνηθες είναι 1 μήνας notice.

Σε παραίτηση του υπαλλήλου δεν υπάρχει η αποζημίωση που ενδεχομένως να υπάρχει σε περίπτωση απόλυσης. Όσο αφορά το υπόλοιπο άδειας, αν ο υπάλληλος τις πάρει κατά τη διάρκεια του notice, δεν τις πληρώνεται. Αν δεν τις πάρει, η εταιρία θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένη βάση νόμου να τις εξαργυρώσει.


Έδιτ: προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η εμπειρία μου δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα.
Socialists always run out of other people's money.

(Margaret Thatcher)
Προφίλ μέλους E-Mail User Ιστοσελίδα μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
aprilios
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 6.806
Registered: 15-12-2004
Member Is Offline

Διάθεση: Ανθισμένη !!

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 09:26 Απάντηση με παράθεση


:o....Στην Ελλάδα όλα αυτά...Εμμανουήλ;;;; :DDon't make Monkeybusiness in Monkeydonia!!

υ.γ.: ΟΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΚΟΠΡΟΙ.... ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!
Προφίλ μέλους Ιστοσελίδα μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Emmanuel
Πυρηνικός υδραυλικός
*****
Μηνύματα: 12.456
Registered: 21-9-2003
Τοποθεσία: United Federation of Awesomeness
Member Is Offline

Διάθεση: Sartorial

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 09:34 Απάντηση με παράθεση


Γενικολογώ. Τα παραπάνω ισχύουν σε όλες τις χώρες που έχω δουλέψει (αλλά δεν έχω δουλέψει στην Ελλάδα - ακόμα). Έκανα σχετικό έδιτ.

Δεν πιστεύω οτι ένας υπάλληλος μπορεί να σηκωθεί και να φύγει χωρίς προειδοποίηση όπως και ένας εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει χωρίς προειδοποίηση.
Socialists always run out of other people's money.

(Margaret Thatcher)
Προφίλ μέλους E-Mail User Ιστοσελίδα μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
gsova
Πατόψαρο...
*****
Μηνύματα: 7.533
Registered: 24-6-2004
Τοποθεσία: Εδώ ακόμη
Member Is Offline

Διάθεση: Πρήξιμο λαίμαι

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 09:52 Απάντηση με παράθεση


Παράθεση:
Originally posted by Emmanuel
Γενικολογώ. Τα παραπάνω ισχύουν σε όλες τις χώρες που έχω δουλέψει (αλλά δεν έχω δουλέψει στην Ελλάδα - ακόμα). Έκανα σχετικό έδιτ.

Δεν πιστεύω οτι ένας υπάλληλος μπορεί να σηκωθεί και να φύγει χωρίς προειδοποίηση όπως και ένας εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει χωρίς προειδοποίηση.


Στην Ελλάδα πάντως φίλε -και έχω παράδειγμα από την εταιρεία που εργάζομαι τώρα- ο εργοδότης μπορεί να σε καλέσει μιά ωραία πρωϊα και να σου πεί να τα μαζέψεις χωρίς καν να το ξέρεις πριν.

Το έπαθε παιδί που δούλευε εδώ, όχι σε υψηλόβαθμη θέση αλλά όπως και να το κάνεις ήταν απάνθρωπο. Και ήταν μάλιστα μερικές μέρες πρίν τα Χριστούγεννα. Ο άνθρωπος ήταν ράκος, προσπαθούσαμε να τον συνεφέρουμε. Πραγματικά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ... :(
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member  Αυτός ο χρήστης έχει MSN Messenger
rosedap
αυταπάτη
*****


Avatar


Μηνύματα: 8.127
Registered: 3-1-2006
Τοποθεσία: Φαφουτία
Member Is Offline

Διάθεση: σσσσσσσσσσσσσσσ......

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 10:02 Απάντηση με παράθεση


Παράθεση:
Originally posted by Emmanuel
ένας εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει χωρίς προειδοποίηση.


Βασιζόμενη σε δική μου εμπειρία (ευτυχώς όχι σε μένα αλλά σε συναδέλφους) θα πω ότι αυτό στο Ελλάντα τουλάχιστον δεν ισχύει. Όποτε του καπνίσει, μπορεί να σου πει να τα μαζέψεις και να πας στο καλό.
Παλαιότερα μία φίλη που θέλησε να παραιτηθεί λόγω της παραφιλολογίας γύρω από το θέμα, ρώτησε στην επιθεώρηση εργασίας. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι νομοθετικά δεν υποχρεούται σε συγκεκριμένη περίοδο μέχρι την αποχώρησή της αλλά γενικά καλό θα είναι να δίνεται ένα διάστημα 15 ημερών.
Όσον αφορά τις απαιτήσεις της εταιρίας δηλώνω άγνοια! Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο!
Πάντως θεωρώ την τακτική της Γάτας την πιο σωστή στρατηγικά για τέτοιες περιπτώσεις! ;)
αν δεν φαντάζεσαι φωτιές, με κάρβουνα μην παίζεις

==============================

H ζωή χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Επανάσταση, περισυλλογή, τηλεόραση. Ξεκινάς ν' αλλάξεις τον κόσμο και καταλήγεις να αλλάζεις κανάλια.
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
kona
Posting Freak
*****
Μηνύματα: 6.333
Registered: 7-3-2007
Τοποθεσία: (Φρουτ)Οπία
Member Is Offline

Διάθεση: Αμφιταλαντευόμενη

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 11:33 Απάντηση με παράθεση


Ελλάδα.


Πρόσφατα άκουσα μία ιστορία όπου, σε γνωστή εταιρία στην Ελλάδα, είχαν ξεχάσει να ενημερώσουν έναν συνεργάτη τους ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους.
Το έμαθε απο την τηλεφωνήτρια όταν του είπε ¨Εσύ δουλεύεις ακόμα εδώ???¨
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member  Αυτός ο χρήστης έχει MSN Messenger
toxotis
βέλη
*****


Avatar


Μηνύματα: 20.921
Registered: 1-3-2005
Τοποθεσία: 11111
Member Is Offline

Διάθεση: No Mood

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 11:38 Απάντηση με παράθεση


Παράθεση:
Originally posted by TheCat
(η εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική προθεσμία για την καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του εργαζόμενου)Νόμος 2112 της 11/18 Μαρτίου 1920 "περί
υποχρεωτικής καταγγελίας συμβάσεως εργασίας
ιδιωτικών υπαλλήλων".

Αρθρ. 4.

Υπάλληλος, προτιθέμενος να λύση την υπαλληλικήν σύμβασιν προς
εργοδότην, οφείλει ωσαύτως να καταγγείλη ταύτην προ χρόνου ίσου προς το
ήμισυ του εν άρθρω 1 δια τον εργοδότη ωρισμένου.
Ο χρόνος όμως ούτος εν ουδεμιά περιπτώσει θέλει υπερβή τους τρεις
μήνας, ουδ'η αποζημίωσις, εν περιπτώσει παραβάσεως της υποχρεώσεως της
υποχρεώσεως προς καταγγελίαν, το αντιστοιχούν εις τρείς μήνας κατά το
άρθρον 3 ποσόν.


Παράθεση:
Originally posted by TheCat
- ........ και να τους εξηγήσει ότι προσπαθεί να ξεχάσει όλες αυτές τις υπερωρίες ή την υπερεργασία που με τόσο προθυμία, πλην όμως παρανόμως προσέφερε στην εταιρία μετά τη σχετική τους απαίτηση επί τρία χρόνια.


αυτή θα είναι και για μένα η καλύτερη τακτική απο μέρους της

ελάχιστοι είναι οι εργοδότες που τα τηρούν σωστά αυτά και για αυτο ο παραπάνω νόμος δεν πρεπει να εχει χρησιμοποιηθει τα τελευταια χρόνιαυγ:υποτείθετε ότι η αποχώρηση του δεν ειναι ζημιογώνα για την επιχείρηση
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Nefertari
Decipher my eyes!
*****


Avatar


Μηνύματα: 18.533
Registered: 19-2-2003
Τοποθεσία: Pi-Ramess
Member Is Offline

Διάθεση: the '2 corners like on rails...

Εστάλη στις 4-9-2007 στις 12:20 Απάντηση με παράθεση


Για να μην έχετε αμφιβολίες ακούστε και την συνέχεια.

Η κοπελλιά πήγε στην Επιθεώρηση το πρωί και της είπαν πως βεβαίως και έπρεπε να προειδοποϊήσει 1 μήνα πριν βάσει του χρόνου παραμονής της εταιρείας.
Επίσης η εταιρεία μπορεί να παρακρατήσει το υπόλοιπο αδείας βάσει ενός νόμου (η ερμηνεία κατά το δοκούν) που ισχύει από το 1920.
Βεβαίως παράλληλα αν δεν της πληρώσουν την άδεια, ο/η υπάλληλος έχει το δικαίωμα να κάνει επίσημη καταγγελία στην επιθεώρηση, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικά να κερδίσει κάτι αν η υπόθεση πάει δικαστικώς λόγω του νόμου από το 1920.

Μιλάμε για 11 ημέρες αδείας που λογικά δεν ξεπερνάει το ποσό των € 600 - 650!!!

Πάνω σε αυτά τι έχετε να πείτε?

Εμείς πάντως έχουμε μείνει άφωνοι με την συμπεριφορά. Από τη στιγμή που "τόλμησε" να δηλώσει παραίτηση, δεν μιλάμε ότι έχει πέσει απλώς σε δυσμένια (και χέστηκε δηλαδή αφού αποφάσισε να φύγει), αλλά έλεος να πρέπει και να τους πληρώσει για να φύγει ή να βγάλουν και κέρδος.

Υπόψη ότι ζήτησε συστατική επιστολή και και της το αρνήθηκαν επειδή ο δ/ντής της στο τμήμα πήρε σύνταξη και αποχώρησε πριν 1-2 εβδομάδες, άρα κανένας άλλος σε μία εταιρεία 800 ατόμων και 30κάτι δ/ντών δεν γνωρίζει αν απέδιδε και τι έκανε για να της χορηγήσουν συστατική επιστολή.

Επίσης όταν τους είπε να συμψηφίσουν το υπόλοιπο αδείας με τις μέρες του notice που υποτίθεται δήλωσε λιγότερο και φυσικά να λείπει και να μην είναι στη θέση της, της είπαν ότι ΔΕΝ γίνεται συμψηφισμός άδειας με προβλεπόμενο χρόνο παραίτησης.

Αυτά.
Queen of the two Lands, Lady of Abu Simbel, Daughter of Isis, High-priestess of Hathor.


MR2 club Greece & MR2 club U.K. - International Corfu Meeting 01/05 - 08/05/2009
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member  Αυτός ο χρήστης έχει MSN Messenger 's Yahoo
 Σελίδες:  1  2  3  ..  5


Go To Top


Powered by XMB
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002-2005
Multiforums.gr - Μια ακόμη υπηρεσία της MultiForums OE. Φιλοξενία MultiHosting.gr.
Άλλες υπηρεσίες της Multiforums OE: MultiHosting.gr. MultiLabs.gr. MultiPlanet.gr. MultiRadio.gr. MultiPolls.gr. MultiBlogs.gr. WebStocks.gr.