MultiForums.gr  MultiHosting.gr  Multilabs.gr  MultiPolls.gr  Webstocks.gr  
Humanity forum Τελευταία ενέργεια: Ποτέ
Not logged in [Σύνδεση - Εγγραφή]
Go To Bottom

[ Κεντρική σελίδα ] [ Κόκκινο δωμάτιο ] [ Πράσινο δωμάτιο ] [ Μπλε δωμάτιο ] [ Καφέ δωμάτιο ] [ Λευκό δωμάτιο ]

Εκτυπώσιμη Έκδοση | εγγραφή στο θέμα | Προσθήκη στα αγαπημένα  
Συγγραφέας: Θέμα: Η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της Ελλάδος
Ektor
Posting Freak
*****


Avatar


Μηνύματα: 17.194
Registered: 24-11-2003
Τοποθεσία: Εκτός τόπου αναπαύσεως
Member Is Offline

Διάθεση: Ελεγχόμενη

Εστάλη στις 26-9-2012 στις 09:34 Απάντηση με παράθεση
Η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της ΕλλάδοςΣυντάκτης: Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 22:03
Πριν από ένα χρόνο περίπου έγραφα (1) ότι το τέλος μιας πορείας προς την καταστροφή ήταν ορατό. Τώρα, που πλέον ήμαστε τόσο κοντά, ίσως θα ήταν χρήσιμο να εντρυφήσει κανείς περισσότερο στην κύρια αιτία εξαθλίωσης και διάλυσης της κοινωνίας. Και αυτή είναι η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της χώρας στην κύρια αποστολή της που είναι η διαμόρφωση των μελών της ώστε να πιστεύουν και να μάχονται για την συνοχή της και το εθνικό συμφέρον.

Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδος, κληρονομιά οθωμανικών δομών και βαρύτατα αριστερόστροφος, είχε περιόδους της ιστορίας του νεώτερου Ελληνικού κράτους που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρόοδο του αλλά και περισσότερες που οδήγησε το έθνος σε εθνικές περιπέτιες και εμφύλιους σπαραγμούς. Έτσι θα φανταζόταν κανείς ότι, με την πείρα του παρελθόντος, η αριστοκρατία του πνεύματος θα είχε σαφήνεια για την κύρια αυτήν αποστολή της, θα φρόντιζε για τους συμπολίτες της και θα συντόνιζε τις προσπάθειες της για μια εξέλιξη που θα παρακολουθούσε τις παγκόσμιες τάσεις προστατεύοντας ταυτόχρονα τα ιστορικά συντηρητικά χαρακτηριστικά της. Τα θεμέλια πάνω στα οποία ο Έλληνας διαπρέπει.

Πόσο μακριά όμως είμαστε από κάτι τέτοιο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ο πνευματικός μας κόσμος θυσίασε το “πνευματικός “ για υλικά ανταλλάγματα και πομπώδεις τίτλους. Αποξενώθηκε από τον απλό πολίτη που απελπισμένα ζητάει βοήθεια για να ενισχυθεί πνευματικά και να αποφασίσει για εθνική προσπάθεια. Μόνον άτομα που εγκατέλειψαν την πατρίδα και διακρίθηκαν σε άλλες χώρες υψώνουν φωνή γιατί έχουν διατηρήσει την ανεξαρτησία τους. Ο πνευματικός κόσμος στην Ελλάδα ασχολείται με άλλα πράγματα. Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα.

Οι ηγέτες της πανεπιστημιακής κοινότητας στη χώρα από τους οποίους κανείς θα ανέμενε την πηγή της πνευματικής ανάτασης, έχοντας αναδειχτεί μέσα από μια γενιά συντεχνιακών μηχανισμών του χειρίστου είδους, αψηφούν την επερχόμενη λαίλαπα για την χώρα, πολεμούν για τα κεκτημένα τους και εγκαταλείπουν το φυτώριο της χώρας αλλά και τους ώριμους πολίτες στην μοίρα τους. Επί πλέον αυτή η αριστοκρατία στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια υγειών δυνάμεων της μόρφωσης και των ιδεών να αναδειχτούν. Τους πολεμούν λυσσαλέα μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής γιατί ξέρουν ότι πνευματικά είναι υποδεέστεροι τους.

Στους διάφορους τομείς πνευματικής δημιουργίας όπως συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι και γλύπτες, άτομα μέσα σε μικρές ομάδες διαπληκτίζονται για τίτλους και την προσωπική τους ανάδειξη σ αυτές. Οι δημιουργίες τους, όταν είναι αξιόλογες, σπάνια σκοπεύουν να περάσουν μηνύματα στήριξης στους απλούς πολίτες. Άλλος ένας χώρος αποξενωμένος από το σώμα της κοινωνίας που υποτίθεται ότι πρέπει να εμπνέει, νουθετεί και εμψυχώνει.

Πολιτικοί με υψηλή πνευματική μόρφωση πλέον σπανίζουν και αυτοί οι λίγοι είναι εγκλωβισμένοι σε ένα κατεστημένο που δεν τους αφήνει περιθώρια. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και με αυτούς η ελπίδα για την σωτηρία της χώρας παραμένει σαν κατάλοιπη σπίθα.

Στην δημοσιογραφία το δημιουργικό δυναμικό, που αδιαμφισβήτητα υπάρχει, είναι ευνουχισμένο από την διαπλοκή και τον υλικό πλουτισμό. Πολλά από τα στελέχη της με τέτοιο δυναμικό και εμπλοκές έχουν κινηθεί πέραν της αποτυχίας της αρχικής τους αποστολής και δρουν σε επίπεδα παραπληροφόρησης με σκοπό που βλάπτει παρά βοηθάει την χώρα να αναστηλωθεί και να σωθεί.

Δυστυχώς ο κοινός παρονομαστής αυτής της σειράς των λίγων παραδειγμάτων όπως και άλλων είναι ότι στην πορεία του έθνους προς την καταστροφή του ο πνευματικός κόσμος αδιάφορος, αποξενωμένος ασχολείται με τα του οίκου του και ουδόλως με τον κύριο ρόλο για τον όποιο η κοινωνία τον έθρεψε, μόρφωσε και ανέδειξε.

Κατάσταση απελπιστική και βαθειά λυπηρή για την άτυχη πατρίδα μας.Κ.Π.Βλαχοδήμος 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το γάργαρο νερό : diplomatikoperiskopio.com
Οι βουλευτές και οι άγγελοι δεν έχουν φύλο!
Η ελευθερία του λόγου και του κώλου έχουν γίνει ένα και το αυτό!!
Βάλε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου…..είναι τόσο ωραίο να είσαι χαρούμενος!!!
'Aβυσσος η ψυχή του διαδικτύου!!!!
Προφίλ μέλουςΔείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member


Go To Top


Powered by XMB
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002-2005
Multiforums.gr - Μια ακόμη υπηρεσία της MultiForums OE. Φιλοξενία MultiHosting.gr.
Άλλες υπηρεσίες της Multiforums OE: MultiHosting.gr. MultiLabs.gr. MultiPlanet.gr. MultiRadio.gr. MultiPolls.gr. MultiBlogs.gr. WebStocks.gr.